De sterke daling van de olieprijs is goed voor de economie, omdat consumenten en bedrijven daardoor minder hoeven te spenderen aan energie en meer kunnen uitgeven aan andere zaken. Dat heeft de president van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, gezegd tegen de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Volgens Weidmann fungeert de lage olieprijs daardoor momenteel als een soort economisch stimuleringsprogramma. Dankzij de lage olieprijs is het volgens Weidmann niet nodig dat de Europese Centrale Bank (ECB) overgaat tot het op grote schaal aankopen van staatsleningen van eurolanden om zo de economie te stimuleren. ,,Er wordt ons een conjunctuurprogramma geschonken, dus waarom zouden we dan ook nog overgaan tot stimulering door de ECB?”, aldus Weidmann.

De president van de Bundesbank heeft zich vaker kritisch uitgelaten over de plannen van de ECB om schuldpapieren bij de banken op te kopen, omdat hij vreest dat daardoor eventuele verliezen op het bordje van de belastingbetaler terechtkomen.

Interne memo

Christoph Schmidt, een economische topadviseur van de Duitse regering, liet aan Welt am Sonntag weten dat door de lage olieprijs de Duitse economie waarschijnlijk sterker zal groeien dan eerder werd voorspeld. Volgens Schmidt gaat het daarbij om een extra groei met 0,3 tot 0,4 procentpunt.

Het blad Der Spiegel meldde op basis van een interne memo van het Duitse ministerie van Economische Zaken dat de regering verwacht dat de olieprijs op het huidige lage niveau zal blijven op de lange termijn. De olieprijs zal hooguit stijgen tot circa 80 dollar per vat in 2018. Verder rekent de regering volgend jaar op een extra groei van de Duitse economie dankzij de lage olieprijs met 0,2 tot 0,3 procent, aldus de memo.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl